Pasient- og brukerrettighetsloven § 7-2: Klage mv
Kort svar
Mener du at rettighetene dine som pasient eller bruker er brutt, kan du klage til Statsforvalteren. Klagen sendes først til den som traff vedtaket.
Hva betyr det for klagen din?
Klagefristen er fire uker etter at du fikk eller burde fått nok kunnskap til å klage (§ 7-5). Den som traff avgjørelsen, skal først vurdere saken på nytt.
Lovteksten
Pasient eller bruker eller dennes representant som mener at bestemmelsene i kapittel 2 med unntak av § 2-4 a, kapitlene 3 og 4, samt § 5-1, § 6-2 og § 6-3 er brutt, kan klage til statsforvalteren. Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten er klageinstans for enkeltvedtak etter § 2-4 a. Klagen sendes til den som har truffet enkeltvedtaket eller avgjørelsen.
Første ledd gjelder tilsvarende for andre som mener de ikke har fått sine selvstendige rettigheter etter kapitlene 3 til 6 oppfylt.
Pasientens eller brukerens representant etter første ledd er den som har fullmakt til å klage på pasientens eller brukerens vegne, eller som har beslutningskompetanse på pasientens eller brukerens vegne etter kapittel 4. Fullmektig som ikke er advokat, skal legge frem skriftlig fullmakt.
Kilde: Pasient- og brukerrettighetsloven § 7-2 på lovdata.no. Sist kontrollert 02.11.2026.
Forklaringen er generell informasjon, ikke juridisk rådgivning.