Pasientskadeloven § 18: Domstolsprøving

Kort svar

Når endelig vedtak foreligger fra Pasientskadenemnda, kan du bringe saken inn for domstolene. Søksmålsfristen er seks måneder.

Hva betyr det for klagen din?

Fristen løper fra du fikk melding om nemndas vedtak. Domstolsprøving forutsetter at klagebehandlingen i NPE og nemnda er gjennomført.

Lovteksten

Den som krever erstatning etter loven her, kan bringe saken inn for domstolene når endelig vedtak i Pasientskadenemnda foreligger. Andre kan ikke bringe saken inn for domstolene. Søksmål reises mot staten ved Pasientskadenemnda. I slike saker har staten alminnelig verneting i Bergen.

Søksmål må reises innen seks måneder fra det tidspunkt underretning om endelig vedtak i Pasientskadenemnda er kommet fram til vedkommende. Når denne fristen er ute uten at søksmål er reist, har vedtaket samme virkning som rettskraftig dom, og kan fullbyrdes etter reglene for dommer.

Kilde: Pasientskadeloven § 18 på lovdata.no. Sist kontrollert 02.11.2026.

Forklaringen er generell informasjon, ikke juridisk rådgivning.