Reklamasjonsfrist: gjelder 2 eller 5 år for varen din?

Kort svar

I forbrukerkjøp er den ytre reklamasjonsfristen to år etter levering, men fem år for ting som ved vanlig bruk er ment å vare vesentlig lenger (forbrukerkjøpsloven § 27). Uansett må du reklamere innen rimelig tid etter at du oppdaget mangelen, og den fristen er aldri kortere enn to måneder.

To frister som gjelder samtidig

Forbrukerkjøpsloven § 27 har to frister. Den første er relativ: Du må reklamere innen rimelig tid etter at du oppdaget eller burde ha oppdaget mangelen. Denne fristen kan aldri være kortere enn to måneder fra du oppdaget mangelen.

Den andre er absolutt: Du må reklamere senest to år etter at tingen ble levert, eller fem år hvis tingen ved vanlig bruk er ment å vare vesentlig lenger. Spørsmålet om 2 eller 5 år gjelder altså bare den ytre grensen. Den relative fristen gjelder uansett.

Hva avgjør om fristen er 2 eller 5 år?

Loven lister ikke opp hvilke varer som har fem års frist. Kriteriet er om tingen «ved vanlig bruk er ment å vare vesentlig lenger» enn to år (forbrukerkjøpsloven § 27). Vurderingen gjelder hva slags ting det er og hvordan den normalt brukes, ikke hvor lenge akkurat ditt eksemplar har vart.

Når du argumenterer for fem år, bør du derfor forklare hvorfor en slik ting normalt brukes i mange år. Opplysninger fra produsenten om levetid, at det er en ting man vanligvis ikke bytter ut ofte, og at tingen er laget for langvarig bruk, er momenter som peker i den retningen.

  • Hva slags ting er det, og hvordan brukes den normalt?
  • Hva sier produsenten eller selgeren om forventet levetid?
  • Er det en ting som vanligvis brukes i mange år?

Når begynner fristen å løpe?

Den absolutte fristen regnes fra tingen ble levert (forbrukerkjøpsloven § 27). Ta vare på ordrebekreftelse, kvittering og eventuelt leveringsbekreftelse, slik at du kan vise datoen.

Den relative fristen regnes fra du oppdaget eller burde ha oppdaget mangelen. Skriv ned når du først merket feilen, og reklamer skriftlig så snart du kan.

Når fristene ikke gjelder

Har selgeren opptrådt grovt uaktsomt eller ellers i strid med redelighet og god tro, mister du ikke retten selv om du har reklamert for sent (forbrukerkjøpsloven § 27).

En garanti kan også gi deg lengre tid enn loven, på de vilkårene som står i garantien (forbrukerkjøpsloven § 18a). Garantien begrenser ikke de rettighetene du har etter loven.

Slik reklamerer du når fristen er uklar

Er det gått mer enn to år siden levering, står saken og faller på om varen har fem års frist. Skriv da i reklamasjonen at du mener tingen ved vanlig bruk er ment å vare vesentlig lenger enn to år, og forklar hvorfor, med henvisning til forbrukerkjøpsloven § 27.

Er det gått under to år, trenger du ikke ta stilling til femårsfristen. Da holder det å vise at du har reklamert innen rimelig tid etter at du oppdaget mangelen.

Uansett: reklamer skriftlig, oppgi datoen for levering og datoen da du oppdaget feilen, og ta vare på en kopi. Det er disse datoene fristene regnes fra.

Andre frister ved privatkjøp og håndverkertjenester

Kjøper du av en privatperson, gjelder kjøpsloven. Der er den ytre fristen to år etter overtakelsen, med mindre selgeren ved garanti eller annen avtale har påtatt seg ansvar for lengre tid (kjøpsloven § 32). Femårsfristen gjelder ikke.

For håndverkertjenester gjelder egne frister: senest to år etter at oppdraget ble avsluttet for arbeid på ting, og fem år for arbeid på fast eiendom (håndverkertjenesteloven § 22).

Vanlige spørsmål

Har mobiltelefoner og elektronikk fem års frist?

Loven nevner ikke bestemte varer. Avgjørende er om tingen ved vanlig bruk er ment å vare vesentlig lenger enn to år (forbrukerkjøpsloven § 27). Vurderingen må gjøres for den konkrete varen.

Fra hvilken dato regnes fristen?

Den ytre fristen regnes fra tingen ble levert. Fristen på rimelig tid regnes fra du oppdaget eller burde ha oppdaget mangelen (forbrukerkjøpsloven § 27).

Jeg oppdaget feilen for flere måneder siden. Er det for sent?

Fristen på rimelig tid er aldri kortere enn to måneder fra du oppdaget mangelen (forbrukerkjøpsloven § 27). Utover det avhenger det av saken, så reklamer skriftlig snarest.

Gjelder fem år også når jeg kjøper av en privatperson?

Nei. Ved kjøp fra privatperson gjelder kjøpsloven, der den ytre fristen er to år, med mindre selgeren har påtatt seg ansvar for lengre tid (kjøpsloven § 32).

Kan jeg reklamere etter fristen hvis selgeren visste om feilen?

Fristene gjelder ikke hvis selgeren har opptrådt grovt uaktsomt eller ellers i strid med redelighet og god tro (forbrukerkjøpsloven § 27).

Kilder

Kilder sist kontrollert:

Les også